Background
8.8.2020saunahattu, by itu, näyttelyt

Leineperi Feltart Biennale - avajaiset 07.08.2020 sau­na­hat­tu

Työni ky­sei­ses­sä näyt­te­lys­sä ja seu­raa­val­la esit­te­ly­teks­til­lä. Hei, olen ”itu itte” eli Ritva Heino, kotoisin Vantaan Seu­tu­las­ta mutta nykyisin asun Sas­ta­ma­lan Mou­hi­jär­vel­lä. Sau­na­hat­tu­ja oluen mär­kä­huo­vut­ta­nut yli 7 vuotta.

Työni kyseisessä näyttelyssä ja seuraavalla esittelytekstillä.

Hei, olen ”itu itte” eli Ritva Heino, kotoisin Vantaan Seutulasta mutta nykyisin asun Sastamalan Mouhijärvellä. Saunahattuja oluen märkähuovuttanut yli 7 vuotta. Koulutustautani tulee rakennus ja taloushallinnon puolelta ja kädentaidotcäidin puolelta, eli olen ns. itte oppinut Artesaani. Yritykseni by itu täyttää 10 vuotta lokakuussa ja verkkokauppani kantaa nimeä saunahattukauppa.fi.

Tämä esillä oleva työ kuvastaa yhtä tapaani tehdä, eli ”asiasta toiseen”-tyyliä. Satu-saunahattu
Naistensaunavuoro Öinen havumetsä valmistui 23. maaliskuuta 2020. Värit houkuttelivat kuten
yleensäkin töissäni. Keväällä Pirittan kanssa jutellessa kuulin aiheesta, mutta tämä on jotain muuta
mitä silloin tuli mieleen.

Aiheeseen liittyvä mailin tultua juhannuksen jälkeen syntyi neula huovuttaen tämä 8-jalakinen ori.
Ori loikoili hyllyllä, ja noin kuukautta myöhemmin, kun hän oli valmistunut, syntyi ajatus yhdistää
nämä kaksi asiaa toisiinsa. Sillä tarinasta jäi mieltä askarruttamaan ”...jolla Odin ratsasti taivaan ja
maan välillä.” – lause. Tarinan fiilis ja sen synnyttämä värimaailma loksahtivat tässä kohdilleen. Näin
syntyi KOKE MUS.

Mutta kuinka tänne päädyin. No entuudestaan Piritan tunteneena ja Kehräämö Mustalamaan villoja käyttäneenä ja kesäkuussa 2019 Huopavestareille osallistuneena kuulin tästä jo aiemmin - sitten laukkasi paikalle pöpö nimeltä Korona ja siiris suunnitelmia. 

Tilannteen tasaanutessa ja Koronan rauhoittuessa järjestäjät Piritta Mäkinen/Kehräämö Mustalammas ja Leineperin ruukki laittoivat pyörät pyörimään - tuli kutsu.

Kutsu kirje alkoi näin: Leineperi Feltart Biennale on huopainen taidebiennale. Leineperi Feltart Biennale kutsuu huovuttajat tulkitsemaan huovuttaen ja huovalla Sleipnirin, kahdeksanjalkaisen hevosen tarinan:

”Ammoisina aikoina, jääkauden jälkeen, iso virta, Kokemäenjoki, etsi uomaansa laskea mereen. Vesi virtasi vuolaana ja voimakkaana läpi ravinteikkaan maan – maan, josta meri pakeni ja paljastuva maa antoi parastaan rehevänä ja ravinteikkaana. 
Tähän aikaan meriä kulkivat myös viikingit, nuo pohjoisen perän pelottomat, rohkeat ja osaavat miehet. He osuivat matkallaan kohtaan, jossa iso virta jakautui kahdeksalla lasku-uomallaan mereen. Kohta toi heidän mieleensä SLEIPNIRin, tuon pohjoisen jumaltaruston pääjumala Odinin kahdeksanjalkaisen, voimakkaan ja nopean hevosen, jolla Odin ratsasti taivaan ja maan välillä. Viikingit nimesivät paikan SLEIPNIRiksi. 
Vuosituhansien saatossa kävijät ja kieli muuttuivat. Lopulta nimi muotoutui aloilleen jääneiden suomalaisten suussa Leineperiksi.”


jatka lukemistaitu%202020-05%20saunahattu.jpg-me

Saunahattu-Itu

Saunahattu-Itu kaiken tämän takana ja käsistä

by itu - sau­na­hat­tu­kaup­pa.fi

Koivukuja 15

38460 Sastamala


040 - 37 151 30

byitu.fi(@)byitu.fi

byitu.fi

saunahattukauppa.fi

saunahattu.info

2369855-2


Copyright (c) by itu 2022

Au­kio­loa­jat

Ennakkoon sopimalla koska:

Saunahattukauppa toimii kotini yhteydessä, noin kaksi saman seurueen henkilöä kerralla (kyseessä pieni Saunahattukauppa n. 10 m²)