saunahattu%2020181126_110538-me.jpg

Sau­na­ha­tun valinta

Aidot sau­na­ha­tut ovat: ma­te­ri­aa­leil­taan 100 % lampaan tai alpakan villaa sekä pellavaa. Sillä ne ovat läm­pö­eris­tä­viä, hen­git­tä­viä, ns. likaa hylkivä. Niissä by itu-sau­na­hat­tui­na niissä ei ole saumoja, muoveja tai reikiä, jotka hei­ken­tä­vät koko­nai­suut­ta.

Miksi saunahattu

Saunahatun materiaalit

Saunahatun koko

Saunahatun hoito-ohjeet

Satu saunahattu

Saga saunahattu

Sauli saunahattu

Saul saunahattu

Taru saunahattu

Pärekori saunahatut

Yksilöity saunahattu


Yleisesti oletetaan, että tapa olisi Venäjältä, mutta Googlen ihmeellinen maailma kertoo, että alkujaan tapa olisi Saksasta lähtöisin. Tarkistamattoman tiedon mukaan saunahatun historia alkaisi jo 1500- luvulta ja nimenomaan Saksassa olisi punottu olkihattuja saunahatuiksi. Onko tässä se syy pinttyneeseen käsitteeseen, että saunahattu pitäisi kastella? Oljen kohdalla hyvinkin loogista, siten se kestää paremmin lämpöä, kuin kuiva olki, jonka tiedämme hyvinkin rapsakakasi.  Mutta tästä voisi todeta, että Venäjä on tuonut tämän tavan "koko kansan tietoon".


Helsinkin kaupunginkirjasto kommentoi eräässä nettikeskustelussa suunnilleen näin. "Kirjasta: Sauna kautta aikojen. Otava, 1967. (Vuorenjuuri, Martti) löyytyi kuitenkin tieto että saunahattuja oli käytetty Saksassa ainakin jo 1500-luvun alussa." Eli vahvistus aiempaan löytööni. Tekstissä oli lainaus ko. kirjasta: "Tuonaikaisen saunaohjeen mukaan ”jokainen ihminen, joka Jumalan pöytään kelpaa (siis täysikasvuinen), saakoon kiulullisen lämmintä vettä ja saunahatun, olkoon hän mies tai nainen … ja jokaisessa saunassa tulee olla saavillinen lipeävettä, jota kylpijät saavat.” Ettäs tiedätte, myös tuo materiaaliasia sai vahvistusta seuraavasti: "Saunahattu oli tavallisimmin oljesta punottu ja se kasteltiin ennen löylyyn menoa. Hattu pitää pään viileänä kovassakin löylyssä. Kyseisessä kirjassa on kuva saksalaisesta saunasta 1200-luvulta, jossa istutaan lauteella saunahatut päässä."


Eli maalaisjärjelläni pähkäilyn tulos tuon "kastele saunahattu" ohjeen syy selvinnee tuosta kirjasta. Sitä vaan sitten on ohjeistettu sen kummemmin ajattelematta asiaa.

 
Näitä ja eri saunahattujen käyttöohjeita tutkien, olen huomannut että, ne ovat lähes kopioita toisistaan. Eli joku on tuon vanhan tavan kastelusta bongannut ja lähtenyt viljelemään sitä, syventymättä asiaan sen kummemmin huomioimatta, että saunahatun materiaali onkin eri ja unohdettu se käyttötarkoitus, jonka näppäränä nyrkkisääntönä voisin todeta että "Yksi ja sama saunahattu sopii sellaisenaan niin saunaan, paljuun kuin avantoonkin." Vai tulisiko sinulle mieleen kastella saunahattu ja painua avantoon kasteltu hattu päässäsi? 


Jos tämän lukeminen tuntuu liian pitkältä, eli jos et jaksa lukea loppuun niin käytä maalaisjärkeä hankinnassa, unohda ainakin ne, joissa materiaalin kohdalla on sana: "keino", "teko" tai jokin muu muoviin viittaava. Ennen tämän tutkielman tekemistä totesin myyntipaikoilla henkilöille, joilla oli jo saunahattu, että "hyvä, se on pääasia", mutta en enää kun löysin markkinoilta muovipohjaisen "saunahatun". 


Toivon, että kiinnität huomiota materiaaliin, et niinkään siihen, että myyntipuheet ovat kuorrutettu lapsuusmuistoilla, kuuluisuuksilla jotka eivät itse edes välttämättä ole valintaa tehneet, hauskoilla pelotteilla tai yleensä mielikuvilla, joka ei vaikuta saunahatun toimivuuteen. Nimitäin ei näillä ole mitään merkitystä, ei se saunahattu tiedä onko samantyyppinen ollut jollain julkiksella tai peläsykö saunahatun omistajan kissa sitä? Ei todellakaan. Materiaalista erikseen vielä omalla sivullaan mutta, saunahatun tulee olla ehdottomasti hengittävästä materiaalista, mutta se ei vielä tee yksin saunahatusta saunahattua. Materiaalin tulee olla myös lämpöäeristävä, likaahylkivää. Mikä tahansa joka päähän saunaan laitetaan ei ole saunahattu vaikka sellaisina niitä monet myyvätkin. 


Toteamukset reijistä tai "savupiipuista" höyryjen pääsemiseksi pois, niin silloin ei olle ymmärretty saunahatun ydintä. Sen tarkoitus nimen omaan on estää höyryjen haihtumista. Jos tuollaieen on tarve, niin materiaali ei sitten taida olla oikea.? Aidot materiaalit nimen omeen hengittävät eivätkä tarvitse ylimääräisiä reikiä, sen päähän laitto reijän lisäksi. Myös se, että onko hatussa juuri haluamasi aihe, "älä lennä Pöllön perässä", jos materiaali ei ole sopiva saunahatuksi.

 
Yleisesti saunahatulla tai ilman niin saunassa ollaan juuri se aika kuin hyvältä tuntuu, siihen ei tarvita tiimalasia aikaa mittaamaan, eikä stressata olenko juuri sen ja sen ajan, että ns. terveysvaikutus toteutuu. Se toteutuu juuri siinä kohti, kun itselläsi tuntuu hyvältä. Myös jos sinulla nyt sitten on joku ei niin "aito" saunahattu niin tärkeintä on kuitenkin se, että koet saavasi siitä hyötyä.

 

Se vaan täytyy itse kokea, kuinka "Satu tai Sauli" sinulla toimii. Oikeastaan huomasin asian vasta kun jouduin saunomaan ilman. Eli et välttämättä huomaa eroa, kuin vasta sitten kun sitä saunahattua ei ole matkassa saunassa.


Saunahatussa on itua – Helppo – Hauska - Hyödyllinen


Olen huovuttanut käsin saunahattuja vuodesta 2013 sekä rakennusmestarin koulutustaustalla kirjoittelen saunahatuista ja saunan ominaisuuksista.

by itu - pieni Sau­na­hat­tu­kaup­pa Koi­vu­ku­jal­la

Koivukuja 15

38460 Sastamala


040 - 37 151 30

byitu.fi(@)byitu.fi

byitu.fi

saunahattukauppa.fi

2369855-2


Copyright (c) byitu 2020

Au­kio­loa­jat

Ennakkoon sopimalla:

Maksimissaan kaksi saman seurueen henkilöä kerralla - maski käytäntö ja eteisessä käsidesi saatavilla.