saunahattu%2020190710_115853%20(1)-me.jpg

Sau­na­ha­tun koko

Tämä koskee by itu - sau­na­hat­tu­ja

Miksi saunahattu

Saunahatun materiaalit

Saunahatun koko

Saunahatun hoito-ohjeet

Satu saunahattu

Saga saunahattu

Sauli saunahattu

Saul saunahattu

Taru saunahattu

Pärekori saunahatut

Yksilöity saunahattu


Seuraavat koko suositukset toteutuvat by itu Satu-, Sauli- ja Saga, Taru-saunahattuisani.
Koot perustuvat loogiseen pään mitoitukseen, siksipä niitä voisi pitää vaikka ”virallisina saunahattumittoina”. Mitoitus suomalaisen pään mukaan, sillä esim. Etelä-Euroopassa ihmisillä on pienemmät päät.


XXS = Vastasyntyneen pään ympärys on keskimäärin 38 cm (yksilö vaihteluja toki on)
XS = Naperoikä, ei enää vauva mutta pään koko vielä kasvussa – tämä koko 6 kk – 3 v voi olla aivan nappivalinta, tosin yksilöt huomioiden, sillä jotkut tämän koon malleista voivat sopia myös aikuisille.
S = Yleisimmillään teiniikäisille aluille ja naisille.
M = Tämä on yleisin koko joka käyttäjäryhmään kuuluvat nuoret jo teiniikäisiäkin, naiset sekä miehet.
L = Yleisimmin miehille, mutta myös naisillekin tältä kokoalueelta saunahattuja käytetään


Muistettavaa koon valinnassa on se yksilöllisyys ja nämä on sanalliset ja numerot antavat osviittaa ja apua valinnan tekemiseen, sillä jokainen käsin huovutettu on kuitenkin oma yksilönsä vaikka samalla muotilla tehty, kuten meidän päämmekin ovat.


Käsin huovutetut Satu- ja Sauli-saunahatut

XXS = n. 38-43 cm
XS = n. 43-54 cm
S = n. 54-57 cm
M = n. 57-60 cm
L = n. 60-63 cm


Minkä koko mihinkin (vaikka siihen ylioppilaslakin tai hattusi kokoon lisää seuraavasti):
Saunaan n. 2-3 cm lisää, ei saa kiristää

Paljuun niin 1-2 cm ja

Avantoon n. 1 cm., ettei hattu hupsahda silmille.

Jos sinulla on silmälasit niin huomioi tämä sovittaessasi saunahattu, sillä silmälasit ”kannattelee” jonkin verran hattua ja ”syövät tilaa”.


Toki saunahatun mallista onko pyöreä, kartio vai neliö. Kartiossa on se hyvä puoli, että reunoja kääntämällä kokoa pystyy eniten säätämään esim. pään kasvaessa, kun taas pyöreässä tai neliömallisessa ei niinkään.  Toki neliön tai pyöreän mallisen reunoja tuplasti kääntäen saa kokoa tiiviimmäksi. Neliömallinen on taasen sellainen, joka esim. kokona n. 60 cm sopii isompaan päähän kuin vaikka samankokoinen pyöreä- tai kartio mallisena.

Huomioi myös ylälauteen ja katon välinen tila. Esim. Löylypoika malli saattaa kutitella kattoa, jolloin ehkä istuminen ei niin mielekästä. Tosin taittamalla hiippaa voi löytyä ratkaisu.


Käsin neulotutta Saga-saunahatut

Nämä ovat käsin neulottu ns. by itu - tuplaneuleella, eli käytössä hieman voi löystyä, mutta pesussa taas pellava saattaa hivenen kutistua.

Tämä Sagan uusi versio on vielä sen verran työn alla, että tarkemmat koot tulevat tovin päästä, niitä on kuitenkin viisi. Kun nämä käsin neulon, niin koko on tarkemmin mitoitettavissa ja kookkaampaakin on helpompi toteuttaa.


Saumurilla Taru-saunahatut

Pellavasta sitten taas itse laittaisin vielä enemmän + senttejä saunahattuun eli jopa 5 cm.


Vinkkejä koon muokkaamiseen - Satu- ja Sauli-saunahatut

Jos saunahattu tuntuu isolta, kastele, käännä ja väännä kuivaksi, muotoile päähäsi ja jätä vapaasti kuivumaan. Kääntely-vääntelyllä on pienentävä vaikutus.


Jos saunahattu tuntuu vain hivenen isolta, suihkuta sumutinpullolla vettä ja jätä kuivumaan.

Jos saunahattu tuntuu pieneltä, kastele - älä hirmusti vääntele tai kääntele - venytä päähäsi tai jos löytyy sopivan kokoisen esim. kattila niin venytä siihen ja jätä kuivumaan "muottiinsa".


Nämä siis saattavat toimia. Jos kyseessä on käsin neulottu ja tiiviiksi huovutettu saunahattu, sen koon muokkaaminen on aika haastavaa, enkä ihmettelisi, jos aivan mahdotonta, jos ei +-milliä tai kahta lasketa.

by itu - sau­na­hat­tu­kaup­pa.fi

Koivukuja 15

38460 Sastamala


040 - 37 151 30

byitu.fi(@)byitu.fi

byitu.fi

saunahattukauppa.fi

saunahattu.info

2369855-2


Copyright (c) by itu 2021

Au­kio­loa­jat

Ennakkoon sopimalla:

Maksimissaan kaksi saman seurueen henkilöä kerralla - maski käytäntö ja eteisessä maski ja käsidesi saatavilla. Toivon että kunnioitat tätä, sillä saunahattukauppa toimii kotinani. Kiitos.