saunahattu%2020190616_123821%20(116)-me.jpg

Sau­na­ha­tun ma­te­ri­aa­lit

Mil­lai­ses­ta ma­te­ri­aa­lis­ta sitten sen Aidon sau­na­ha­tun pitäisi sitten olla?  Ma­te­ri­aa­li on tärkein asia sau­na­ha­tun va­lin­nas­sa – kiinnitä huomio ma­te­ri­aa­liin, muut seikat tulee sitten tämän jälkeen. Sau­na­ha­tus­sa on itua – Helppo – Hauska - Hyö­dyl­li­nen.

Miksi saunahattu

Saunahatun materiaalit

Saunahatun koko

Saunahatun hoito-ohjeet

Satu saunahattu

Saga saunahattu

Sauli saunahattu

Saul saunahattu

Taru saunahattu

Pärekori saunahatut

Yksilöity saunahattu


Kun muistetaan taasen tämä luonnon läheisyys ja saunomisen alkuperäiset syyt niin silloin aidot materiaalit kuten: lampaanvilla, alpakanvilla tai pellava, jotka ovat luonteeltaan ns. likaahylkiviä eli niillä on ainutlaatuinen antibakteerinen ominaisuus, sitten lämmöneristävyys ja hengittävyys. Kyseisten ominaisuuksien saunahatuilla saat parhaan hyödyn saunahatustasi. Vaikka puuvilla onkin luonnonmateriaali, niin sillä ei ole näitä kahta ensimmäistä ominaisuutta. Sen takia en kutsuisi saunahatuiksi puuvillaa, puuvilla sekoitteisia tai muita materiaaleja, joilla ei ole edellä mainittuja ominaisuuksia, jotka edellä mainitsin saunahatuiksi. Lisäksi samaista saunahattu voit käyttää sellaisenaan niin saunassa, paljussa kuin avannossakin. Niitä ei tule kastella. 


Hyvän saunahatun ominaisuudet ovat siis mm.:
- hengittävä
- lämpöeristävä *)
- likaahylkivä ja/tai antibakteerisen ominaisuuden omaava
- saumaton
- käsin huovutettu – kevyt
- käsin neulottu 100 % lampaan, 100 % alpakanvillasta tai 100 % pellavasta
- reuna muotoilu mahdollisuus käyttäjän mieltymykseen - käsin huovutetuissa
- ekologinen hoito, eli tuuletus riittää
- kotimainen raaka-aine


*) lämpöeristeellä materiaalia ajattelen samoin, kun rakennusmestarina, eli "miten kyseinen materiaali toimisi rakennuksen lämpöeristeenä?" Eli käyttäisitkö esim. aitoa nahkaa tai bambua eristeenä vai valaisisitko jonkun paremman lämpöarvon omaavan materiaalin. 


Ei toivottavat ominaisuudet mm.:
- puuvilla
- puuvillafrotee
- saumat
- tarranauha
- ylimääräiset reiät
- brodeeraukset
- koneellinen pesu, pesuaineista saattaa jäädä jäämiä, jotka heikentävät ominaisuuksia
- keinomateriaali


Tähän voisi todeta, että saunahattu on niin hyvä kuin sen heikoin (ei toivottu ominaisuus) kohta. 

Seuraavaksi käyn läpi vähän tarkemmin näitä materiaaleja, ja myös niitä, joita markkinoilla on ”saunahatuissa” tarjolla. Materiaaleihin siis näihin keinosellaisiin, olen saanut tausta tukea vankan ammattitaidon omaavalta, jo yli 30 vuotta kankaiden parissa uraansa tekevältä henkilöltä. Aidot kotimaiset saunahatut - eli materiaali kotimaasta


Alpakanvilla - käsin huovutettuna (tai neulottuna)

Hengittävä, lämpöeristävä, likaahylkivä, saumaton ja kotimainen raaka-aine. Alpakanvilla eristää noin seitsemän kertaa lampaanvillaa paremmin, ja pellavasta valmistettu käy, jos saunojalla on taipumus allergiaan. Monesti näkee alpakanvillan kohdalla että "sopii villa-allergikolle". Itse sanon, että "saattaa sopia". Itselläni oli asiakas, joka olisi niin halunnut ostaa saunahattuni, valikoimissani oli myös alpakanvillasta. Ja ihan omin silmin sain todistaa pienten punaisten täplien nousevan hänen iholleen. Toki kuulemma hitaammin, jos hän olisi käsissään pitänyt lampaanvillaista saunahattua. Itse käytän vain kotimaista alpakanvillaa Sauli-saunahatuissani.

Lampaanvilla – käsin huovutettuna (tai neulottuna).


Hengittävä, lämpöeristävä, likaahylkivä, saumaton ja kotimainen raaka-aine. Koska saunahan on puhtauden tyyssija niin eikös silloin myös saunahatun pitäisi olla mahdollisimman kunnioitettavia tätä seikkaa, ja sellaisia ovat käsin huovutetut saunahatut. Ne ovat saumattomia (ei pöpöille piilopaikkoja). 


Huovutettujen, joissa ei saumoja (en uskalla luvata, ensin neulottujen ja sitten huovutettujen osalta) saunahattujen reunoja voit myös itse muotoilla saksilla. Ammattitaidolla, tietäen villan ominaisuuden reunat ei tule "kökköpaksuiksi" - villoissa ja värjätyissä on eroja huopumisen osalta, joten kokemus tuo "miellyttävän" reunan.  Käsin huovutetut ovat keveitä verraten teollisiin ja etenkin ommeltuihin saunahattuihin. Itse käytän vain kotimaista lampaanvillaa Satu-saunahatuissani.Aidot saunahatut


Pellava – käsin neulottu 

Hengittävä, lämpöeristävä, likaahylkivä, saumaton. Kotimaisen pellavan kasvatuksen oikeastaan tappoi tekokuitujen saapuminen markkinoille, joten Saga-saunahatuissa käytän kotimaassa värjättyjä pellavalankoja.  


Pellava – raakapellavasta tehdyt 

Hengittävä, lämpöeristävä, likaahylkivä, saumaton. Mitä näitä kuvissa nähnyt niin osassa on sauma. Pellava ei sinänsä pehmyt materiaali, joten käyttömukavuus sitten näissä. 


Pellava – ommeltu 

Hengittävä, lämpöeristävä, likaahylkivä. Jokainen sauma on aina yksi ”heikko kohta” lisää saunahatussa. Taru- saunahatut olen suunniteltu siten että, ne ovat mahdollisimman vähäsaumaisia ja hukkamateriaalia jättävät, eli suunnikkaita.


Pellavafrotee – ommeltu 

Hengittävä, lämpöeristävä, likaahylkivä. Jokainen sauma on aina yksi ”heikko kohta” lisää saunahatussa. Silloin kun pellavafrotee 100 % pellavaa.Saunahattu


100 % villa – ommellut - villa koneellisesti tuotettu.

Hengittävä, lämpöeristävä, likaahylkivä. Ompelulanka todennäköisesti polyesteri (muovi), ja jokainen sauma heikentää parasta mahdollista ominaisuutta. Lisäksi jos reunaan on ommeltu jokin nauha. Saattavat olla myös raskaan oloisia toisin kuin käsin huovutetut.


100 % villa – ommellut - brodeerauksilla ei ylimääräisiä reikiä.

Hengittävä, lämpöeristävä, likaahylkivä. Tosin brodeerauksen ompelulanka todennäköisesti polyesteri (muovi), ja isoina kuvioina heikentävät villanominaisuutta. 


Näitä paksuhkoja karkeita 100 % villan paloista yhteen ommeltuja, kun on käsin ja silmin havantoja tehnyt, niin olettamus että koneellisesti neulahuovutettu. Karkeus voi johtua siitä, että materiaalissa on ns. 2-luokan villaa, jota tulee esim. jaloista. Alpakoiden kohdalla nämä 2-luokan lanka hyödynnetään ns. mattolankoihin, kun eivät ole "pumpulin pehmeitä".Saunahattu, jonka saunahattu osuus on vain nimessä – itse en kutsuisi näitä saunahatuiksi.


Lampaanvilla – käsin huovutettuna (tai neulottuna) jossa ylimääräisiä reikiä

Reiät – ne ylimääräiset eivät todellakaan kuulu saunahattuihin.


100 % villa – ommellut – joissa päälaella ylimääräisiä reikiä.

Hengittävä, lämpöeristävä, likaahylkivä. Tosin brodeerauksen ompelulanka todennäköisesti polyesteri (muovi), ja isoina kuvioina heikentävät villanominaisuutta. Lisäksi hatussa olevat ylimääräiset reiät. 


Pellavafrotee versiot, joissa puuvillaa 

Hengittävä. Pellavafroteesta löytyy kirjava määrä myyntinimikkeissä, mutta tarkemmin kun katsoo niin ”Pellavafrotee se tai tämä”, siellä voikin olla 70/30 ja tämä 30 usein miten puuvillaa. On myös tarjolla jopa 50/50 sanalla ”Pellavafrotee”. Sitten siten että froteesilmukat ovat 100 % pellavaa, mutta päätä koskettava osuus 100 % puuvillaa. Vai pitäisikö tämä laittaan siten että pellava silmukointi on päätä kohti, jolloin pellavan ominaisuudet tulisi käyttöön hengittävä, likaahylkivä ja sitten silmujen solaan muodostuisi eristävä vyöhyke.


Pellavainen – ommeltu 

Hengittävä. Usein näissä, joissa lukee materiaalina ”Pellavainen” materiaalit ovat 60/40 tai 70/30, eli ensin pellava ja sitten puuvillan osuus. Puuvilla kuten alussa mainitsin, on luonnon materiaali ja se on hengittävä, mutta muut ominaisuudet siltä sitten puuttuukin. Usein näissä on myös tarranauha – muovi ei oikein kuulosta hyvälle saunan yhteydessä. Lisäksi ne saattavat tuntua epämiellyttäviltä. 


Puuvilla 

Hengittävä. Mutta muita ominaisuuksia sillä ei ole, enkä pidä puuvillaa ns. saunahattu-materiaalina.


Puuvilla Frotee 

Hengittävä. Mutta muita ominaisuuksia sillä ei ole, enkä pidä puuvillaa ns. saunahattu-materiaalina. Lisäksi froteen lenkit ovat hyviä pöpöpiiloja. Paksut froteiset tuovat myös lisää painoa, joka ei välttämättä hyvä.


Aito nahka

Nahka hengittää, eikä itse nahkaan yleensä tartu epämiellyttäviä hajuja, mutta saumat ovat ne heikkolenkki. Kun hoidoksi käytön jälkeen huuhtelu ja tuuletus, jää saumat "muhimaan". Lisäksi nahka vaatii hoitoa pysyäkseen hyvänä, vaikka muutoin kestävä materiaali onkin. Sitten se lämmöneristävyys, eipä tule mieleen, että nahkaa olisi hirsien väliin laitettu, joten vaikka sillä onkin tiettyjä ominaisuuksia, niin en itse lukisi tätä saunahattu materiaaliksi. Niukunauku ominaisuuksia, mutta mielestäni ei riittävät.


Bambu 

Hengittävä ehkä? Eikä niinkään luon­non­ma­te­ri­aa­li­nen kuin luullaan, viskoosikuitu on osuvampi nimitys. Myös antibakteerisuus on enempi markkinapuhetta kuin todeksi näytettyä. Toki mukautuvuus kylmään ja lämpimään, mutta siihen en löytänyt varmuutta kuitenkaan kyseessä on ”lämpöä eristävä” materiaali. Bambun kasvatus sinänsä ekologisempaa kuin esim. puuvillan, mutta kovasta materiaalista ne työvaiheet eivät ekoloogisuutta kumarra, myrkylliset kemikaalit juhlivat val­mis­tus­pro­ses­sis­sa. Kannattaa katsoa seuraava linkki > https://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/11/11/bambun-ekologisuus-markkinapuhetta


Bambufrotee 

Hengittävä. kuten yllä, mutta Bambufrotee saattaa olla esim. 60 % puuvillaa ja 40 % bambua. Lisäksi pinta kyseisessä tuotteessa näyttää sellaiselta, joihin pöpöjen on kiva piiloutua.


Hamppu

Hengittävä ja antibakteerinen, mutta tuo sama kuin bambulla että eristääkö vai mukautuuuko vain erilämptiloihin?


Paperi

Hengittävä joo, ja rakentamisessa "tuulensuojapaperina" tuttu, mutta muutoin ominaisuudet sitten on ns. paperia. Ei kauhean kestävä ajatus toki voi hävittää polttamalla. Lämmöneristävyys sitten, jos kaukaa haetaan niin, jos puumassasta tehty niin aikoinaan toki sahanpurua käytetiin eristeenä, ennen kuin parempia vaihtoehtoja tuli. Ja niin on paperista valmistetullekin saunahatulle niitä parempia vaihtoehtoja.Näistä materiaaleista valmistettuja ei saisi kutsua sauna-, palju-, kylpyhatuiksi, myssyiksi tai muuksikaan, joka rinnastetaan saunahattuun. 


Huopa – Huopakangas 

Tämä onkin sitten vähän niin kuin ansa. Huopa mielletään huovutus > huopa, eli luonnonmateriaali. Näin se periaatteessa onkin mutta, jos sinulla on askarteluhuopaa tai huopakangasta, voi sinulle tulla mieleen, että ompelenpa saunahatun huovasta. Stop. Huopa sanalla tarkoitetaan myös monesti askarteluhuopaa ja huopakangasta on 100 % polyesteriä eli kansankielessä muovia, ja muovihan ei hengitä. Ja kun saunahatun tärkein ominaisuus on kuitenkin se hengittävyys, niin voi tulla ikäviä yllätyksiä tämän materiaalin kanssa. Jos tuotemateriaalina lukee pelkästään ”Huopa”, niin jättäisin ostamatta/käyttämättä.

Kierrätyksen aikakausi on myös tuonut tullessaan synteettisiä tuotteita, joiden kerrotaan hengittävän. Näiden läm­mö­ne­ris­tä­vyy­des­tä tai likaahylkivistä ominaisuuksista ei ole tietoa, pelkkä hengittävyys ei vielä riitä. Tosin miksi valita materiaali, kun pienellä energialla uusiutuvaa lampaan- ja alpakanvillaa saa.


Keinohuopa 

Ei hengitä? Tälle nimelle ei löydy materiaali koostetta. Mutta sana ”keino” kertoo jo paljon keino ei ole aito ja usein keino on muovia, eli vastaavanlaisesti kuin huopakangas. Aiemmissa teksteissäni epäillyt tätä Fleeceksi, paha sanoa, kun on tuolleen piilouduttu kyseisen sanan taakse.

Fleece


Ei hengitä. Materiaali 100 % polyesteria eli muovia. Nukkainen ei ym­pä­ris­töys­tä­väl­li­nen.Itu ihmettelee


Koska meillä on aivan mahtavat materiaalit kotimainen lampaan- ja alpakanvilla, joiden prosessoiminenkin on hyvin vähän energiaa syövää. Toki allergiasta kärsiville sitten pellava. 


Myöskään sitä en ymmärrä miksi sitten tuohon pellavaan pitää sekoittaa puuvillaa, kun se ei paranna tuotetta mitenkään, päinvastoin. Tulee ainoastaan mieleen kustannus syyt, mutta ei itse pellava niin arvokasta ole, etteikö sitä voisi käyttää 100 % ja oikeasti luoda siitä Aito saunahattu. Se tavallaan on sama, että sinun pitäisi kulkea 100 km päästäksesi perille, mutta jos kuljetkin 0-70 km niin a) et ole päässyt mihinkään tai b) korkeintaan 70 km päähän, mutta et perille. Toki näitä voi käyttää ja jotkut niistäkin hyötyä saa, mutta kun on parempiakin vaihtoehtoja. 


Itse en kutsuisi myöskään saunahatuiksi näitä koneellisesti neu­la­le­vy­huo­vu­te­tuis­ta ompelemalla koottuja saunahattuja. Mutta tosi asia on se että, vaikka kuinka mainoshenkilöt maalaisivat mielikuvia lapsuuden saunaretkistä tai miten laajasta valikoimasta, tai siitä ketä julkisuuden henkilö jokin hattu päässä on kuvattu, niin se ei muutu näillä myyntiargumenteilla sillä ”löylyä ei voi lahjoa”. Niin siellä toimii parhaiten ne aidot materiaalit. 


Jotenkin tuntuu, että se itse tarkoitus on unohtunut ja kutsutaan kaikkea mitä lauteilla päähän keksii laittaa ”saunahatuksi”. Voisin verrata vaikka tilannetta sanan auto kohdalla. On esim. polkuauto, henkilöauto ja kilpa-auto, kaikki autoja nimensä mukaan. Tätä siis esiintyy myös saunahatuissa – kaikki ovat jonkin laisia hattuja, mutta niissä on eroja vai lähtisitkö polkuautolla Neste-rallia ajamaan. Niinpä. 

by itu - sau­na­hat­tu­kaup­pa.fi

Koivukuja 15

38460 Sastamala


040 - 37 151 30

byitu.fi(@)byitu.fi

byitu.fi

saunahattukauppa.fi

saunahattu.info

2369855-2


Copyright (c) by itu 2021

Au­kio­loa­jat

Ennakkoon sopimalla:

Maksimissaan kaksi saman seurueen henkilöä kerralla - maski käytäntö ja eteisessä maski ja käsidesi saatavilla. Toivon että kunnioitat tätä, sillä saunahattukauppa toimii kotinani. Kiitos.