saunahattu%2020190422_111043.jpg-me

Näin valmistuu by itu sau­na­ha­tut

Mistä on by itu-sau­na­ha­tut tehty? Ko­ti­mai­ses­ta lam­paan­vills­ta, ko­ti­mai­ses­ta al­pa­kan­vil­las­ta ja Veera-pel­la­va­lan­gas­ta. Niistä olen by itu-sau­na­ha­tut käsin tehnyt.

Satu-, Saul- ja Sauli-saunahatut


Nämä huovutan käsin ns. märkähuovutuksella, kotimaisista villoista. Satu-saunahatut ovat lampaanvillaa ne pääsääntöisesti ostan Kehräämö Mustalammas Oy:ltä, Porista ja Pirtin Kehräämö Oy:stä Mikkelin Hiirolasta. Kummassakin paikassa olen käynyt tiloihin tutustumassa. Lisäksi satunnaisesti, jos on saatavilla niin pieniltä lampureilta, jotka ovat karstautuneet villansa. Mm. kesällä 2019 ostin Nakkilassa sijaitsevalta Penttalan tilan luonnon mustaa lampaan villaa ja täältä Mouhijärveltä noin kolmenkilometrin päästä Moisionmäen tilan Adalmiinan, Maisan, Mintun ja Kukan villoista tehtyä lankaa, hahtuvaa ja huovutusvilla. Jokaisen lampaan olen myös nähnyt.


Saul-saunahatut - näistäkin maininta, vaikka harmituksen häpeänpilkku tämä alpakanvillanaan ostamani villa ostautuikin osittain laama-alpakka risteyksen villaksi. Laaman villa on karkeampaa ja sen huomasin huovuttaessa. Kysellessä selvisi.


Sauli-saunahatuissa on alkuunsa ollut klaukkalalaisen Ali-Ollin Alpakkatilan alpakanvillaa, mutta heillä ilmeisesti tuotetaan villat enneminkin langaksi, joten etsintä vaiheessa siis tuli tuo Saul-villa. Pieni erä Porilaisen Humiseva Harju alpakkatilan villaa on myös Sauleissa. Näillä näkymin sitten Saulit huovutan. Saga-saunahatut


Nämä sitten käsin neulon ns. by itu- tuplaneuleella. Jokaisen silmukka kerrallaan. Veera-pellavalanka, jota käytän ostan Lappajärven Värjäämöltä joka värjää nämä muualta tulleet pellavat värikarttojensa mukaan. He värjäävät myös käyttämäni Pirtin Kehräämön villat ja osan langoista. Loru- ja Runo ns. pärekori-saunahatut


Nämä olivat sellainen testi, eli Loru kotimaisesta lampaanvillasta ja Runo puolestaan kotimaisesta alpakanvillasta ensin käsin neuloin konttineuleella, jälleen kerran silmukka kerrallaan. Sitten pyykkikoneessa he huopuivat. Pesu- ja huuhteluaineena kotimainen Allegro pesusarja. Lyriikka- ja Riimi ns. pärekori-saunahatut


Lyriikka siis kotimaisesta lam­paan­vil­lalan­gas­ta ja Riimi puolestaan kotimaisesta al­pa­kan­vil­lalan­gas­ta. Käsin neulonut konttineuleena ja sitten käsin huovuttanut.Haiku- ns. pärekori-saunahatut


Näiden kotimaisen lampaanvillalangan olen käsin ensin kehrännyt värttinällä (tai siis harjoitellen kehrännyt). Tämän jälkeen käsin neulonut konttineuleena ja lopuksi käsin huovuttanut.Käytännössä


Ihan alkujaan se lähti koon etsimisestä, kun malleja kokeilin, eli minkä kokoinen muotti antaa minkäkokoisen valmiin tuotteen. Tässä videokooste ihka ensimmäisestä Satu-saunahattu huovutuksesta. Tämän jälkeen tekniikkaa kehittänyt ja tietty kehittynytkin olen.


Tämän jälkeen, kun muotti on tehty, niin ennen huovuttamista punnitsen tarpeellisen määrän villaa, laitan veden kiehumaan ja valmistelen huovuttamispaikan. Kun muotti on saanut riittävästi villaa ympärilleen, otan muotin pois ja jatkan muokkaamista. Sitten tulee huuhteluvaihe, jossa vuoroin kylmää ja kuumaa vettä ja huom. huovuttaminen jatkuu käsin tässäkin kohti. Kun saunahattu on huopunut, kierrän kuivaksi ja asetan toiseen muottiin kuivumaan. Kuivuminen vie yleensä aikaa noin vuorokauden, jotkut mallit vaativat peräti kaksi päivää. Kun saunahattu on kuiva, viimeistelen sen. Lisään tuotemerkin käsin pienin pistoin pintaan ja Avainlippu tarran. Sitten kuvaan ja videoin. Vielä hintalappu ja kuvien ja videon käsittelyt, että voi laittaa verkkokauppaan. Ja sitten jokainen saunahattu vie saman ajan oli niitä sitten yksi tai kymmenen.


Käsin huovuttaen päivässä n. 3-6 saunahattua siten että 2 hattua/koko mallista riippuen, myös värivalinnat vaikuttavat aikatauluun. Huovutan siis märkähuovutus tekniikalla käsin ja se on kyllä fyysistä hommaa. Muutama sana huovuttamisesta.


Usein puheessa ja myynti-ilmoituksissa puhutaan "huovutetuista" tuotteista. Huovuttamista on monenlaista. 

- Märkähuovutus, jota monet kutsuvat siksi oikeaksi tavaksi huovuttaa, no mutta se tapahtuu siis käsin ja näin olen Satu-, Saul, ja Saulit huovuttanut.

- Huovutus pyykkikoneessa, eli ensin neulotaan ja sitten kone hoitaa varsinaisen huovuttamisen. Jos neule on koneelle neulottu ja sitten huovutettu, niin itse en juurikaan käsityöstä kehtaisi puhua. Itselläni kyllä tuotekuvauksissa on maininta työ tavoista eli ns. pärekori-saunahattuni huovutus tavasta riippumatta olen käsin neulonut. Tätä konehuovutusta kokeilin siis Lorun ja Runon kohdalla.

- Neulahuovutus - käsin, tätä käytän lisukkeiden eli huopahahmojen tekemisessä tai hahmojeni silmien valmistuksessa, toki ne sitten märkä huovutan kyseisiin malleihin sitten tarpeen mukaan.

- Neulahuovutus - koneellinen. Ei itsellä käytössä, mutta luultavasti suurin osa näistä saunahatuista, jotka paloista saumurilla koottu yhteen, ja ovat markkinoilla toteutetaan neulahuovutetusta levystä. Tässä villa ei välttämättä ole sitä pehmeintä, ja sen kyllä monissa valmiissa huomaa. Karkeus saattaa johtua siitä, että siellä on mukana myös ns. kakkosluokan villaa, eli esim. jalka villat. Tämä tosin vain päättelyä.


Kurkkaa video!

Tässä osa Satu-saunahatun synnystä. 

by itu - sau­na­hat­tu­kaup­pa.fi

Koivukuja 15

38460 Sastamala


040 - 37 151 30

byitu.fi(@)byitu.fi

byitu.fi

saunahattukauppa.fi

saunahattu.info

2369855-2


Copyright (c) by itu 2022

Au­kio­loa­jat

Ennakkoon sopimalla koska:

Saunahattukauppa toimii kotini yhteydessä, noin kaksi saman seurueen henkilöä kerralla (kyseessä pieni Saunahattukauppa n. 10 m²)