Kotimainen - saunahattu käsin huovutettu

Arvot & Vas­tuul­li­suus


Ko­ti­mai­suus, aidot ma­te­ri­aa­lit, oikein to­teu­tet­tu kierrätys, avoimuus, omat ideat ja tekstit. Luonto. Tee parempi kuin itselle tekisit.


Mulle arvot eivät ole vain, että luettelisin: vastuullisesti, ekologisesti, kotimainen jne. Haluan avata vähän syvemmin tätä sanaa ”Arvot” jota olen pitänyt hyvin kliseisenä asiana, kun niistä puhutaan tai kirjoitetaan.

Oikeastaan kaikki tuotteeni ovat lähteneet jostain tarpeesta - en ajattele että "mitä tekisin, mikä se myisi?", teen sitä mikä tuntuu hyvältä. Kieltäydyn toisten tuotemerkkien ja tuotteiden kopioimasta, ja jos jokin idea tuntuu mielenkiintoiselta, siihen tulee jotain itseltäni lisää. 

Kaikki by itu tuotteeni ovat siis minun suunnittelemia ja toteuttamia mm. käsin huovuttamiani, käsin neulomiani neuleita tai käsin kylmäsavesta muovaamiani. Värit kuin luonnonvärit ovat yksi luovuuteni lähde, josta kaikki ideat muovautuvat käsissäni alusta loppuun. Näin syntyy yksilölliset, tyylikkäät, käytännölliset ja persoonalliset by itu tuotteeni. Hulluillekin ideoille annan toisinaan mahdollisuuden ja erilaiset materiaalit yhdistyvät yhdeksi by itu tuotteeksi. Teen tilauksesta ainoastaan by itu tuoteperheeni tuotteista, sopimuksen mukaan.  

Suosin aitoja laadukkaita materiaaleja ja by itu tuotteissa aina on ollut lähtökohtana kotimaisuus. Etsien parempia ratkaisuja tai vaihtoehtoja. En tilaa ulkomailta ja jos jokin työ vaatii sellaista, jota kotimaassa ei valmisteta, ostan sen kotimaiselta yrittäjältä.


Suomenlampaanvilla - Isokummun kehrääämö

Huovutusvilla – parempi saunahattu


Alkuun huovutuksen tullessa elämääni ostin villoja – toki kotimaisuus silloinkin läsnä –luottaen valmistajiin. Alkuun oli vain huovuttamisen ilo ja hirveästi mahdollisuuksia. Siirtyessäni laajasta tuotevalikoimastani saunahattuihin, alkoi tiedon jano.

No vähän hölmönä luotin, että myydään huovutusvilla, joka on turvallista kaikissa mittareissa, kuten käyttäjälle ja luonnolle. Erään asiakkaan kysymys herätti tutkimaan esim. värjätyn villan väriaineiden turvallisuutta ja sitä mitä ne sisältävät. Tämä osoittautuikin haasteelliseksi, sillä kun en itse värjännyt minulle ei tarvitse tietoja luovuttaa. Värien ominaisuuksista kertominen jäi niitä käyttäville ja vastaukset olivatkin sitten ”hyvä kysymys” – luokkaa ilman vastausta. Tähän paneudun tuolla Saunahattu.info sivulla.

Kovin paljon huovutusvilloissa ei ole tarjontaa. Jo ennen värikysymystä toisen yrityksen villoissa oli ”haastetta huopuvuudessa”, myös se, että he pesettivät villat Briteissä, ei mieltäni lämmittänyt. Lampaanvilla on ekologista, mutta jos sitä rahdataan edestakaisin Britteihin pesuun (millaiseen pesuun?) niin ei se mun mielestä enää siinä ole. Sitten koronan myötä saantivaikeuksiakin. Keskityin toiseen tosin tieto värjätyn villan koostumuksesta edelleen avoin ja se painoi mieltä. Aloin käytännössä siirtymään luonnon omiin sävyihin. Toki värjättyäkin oli ja on vieläkin.

Luonnonvärejä kun täydensin varastooni, havaitsin erään seikan, tosin siihen vastauksen saaminen oli taas haastavaa. Halu parempiin saunahattuihin kasvoi, niinpä aloin etsimään suoraan tiloilta villaa. Opin villasta ja sen käsittelystä, mutta se oli varsin hidasta. Elokuussa 2022 sattuman kautta päädyin kehräämön sivuille, joka tuotti suomenlampaanvillasta lankaa ja oli siellä villanvärjäykseen myrkytön, ja raskasmetalliton värjäys settikin. Puhelu yritykseen ja se avasi uuden suunnan, heiltä sai myös huovutus villaa. Näin muutos lähti taas kohti parempaa saunahattua, nyt alkuperäisrotujen Suomenlampaan ja Kainuunharmaksen villojen myötä. Lisäksi nämä huovutusvillat karstataan ilman kehruu öljyä, eivätkä ole koi suojattuja.


Huovutettu by itu tuotemerkki

Tuotemerkki


Tuotemerkki on ollut 2014 vuodesta matkassa. Ensin netistä tilasin pienen ommellun merkin, tai siis nauhan niitä. Materiaali oli joku ”muovi”. Se oli pieni, tarkoituksella, kun en sinänsä ole halunnut korostaa tuotteitani merkillä vaan tuotteen toimivuudella. Silloin oli vielä paljon kaikkea mitä käsilläni tein. Merkissä häiritsi myös se, että nimi oli kirjoitettuna kaikki isoin kirjaimin, joka ei kuvastanut toiminimeäni, mutta muuta silloin ei ollut saatavilla.

Jossain kohti sitten oli valikossa samaiselta toimittajalta, taisivat tulla Tanskasta, en ole varma mu eivät olleetkaan kotimaisia, kuten ihan alkujaan oletin. No koko hieman kirjaimissa kasvoi, mutta mieltäni kalvoi nyt materiaali ja se etteivät olleet kotimaisia.

Jostain nettikeskustelusta löysin kotimaisen tuotenauhan toimittajan. Heiltä tilasin sitten puuvillalle painettuja merkkejä rullana. Nyt oli sentään luonnonmateriaalia.

Kiinnitys oli tietenkin saunahatuissa varovaisesti pintaan. Lopulta heidän valikoimiin tuli pellavanauhaa, jota sitten tilasin. Tilasin myös ohutta pellavalankaa, jolla kiinnitin laput saunahattuihini. Materiaali oli nyt saunan määreet täyttävä. Mutta vaikka kotimaassa tehty, niin pellava oli kuitenkin tuontituote.

Suomenlampaanvillojen tullessa kuvaan merkkipohdintani vain jatkoi matkaa. Kokeilin että jos huovutuksen yhteydessä huovutan saunahatun sisäpintaan puumerkkini. Kokeilin, mutta jotenkin ei napannut. Lopulta päädyin esineulahuovuttamaan puumerkkini ja huovuttamaan sen sitten saunahatun yhteydessä saunahatun taakse. Tämän myötä saunahattuni ei sisällä mitään mikä ylimääräistä. Toki puumerkkini koko kasvoi, mutta se ei ollut se itsetarkoitus.


Huovutussaippua Apteekari Bäckmanin Oopperasaippua

Huovutussaippua


Sen ainoan märkähuovutuskurssin jäämänä huovutin pitkään mäntysuopaliuoksella. Olihan lapsuudessa se muka ”ympäristöystävällinen”. Tosin ensimmäinen harmin seikka oli se, että vaikka tuote valmistettiinkin Suomessa niin itse yritys ei enää ollut ns. kotimaisessa omistuksessa.

Myöhemmin siten ilmeni että ”hei ei se niin ympäristöystävällistä olekaan” – tästä lähti uuden huovutussaippuan etsintä. Pieni erä Suomessa valmistettua lampaanrasva huovutussaippuaa sain haltuuni, mutta ne olivat valmistajan viimeisempiä eri. No joo päätin luonto edellä hankkia SAVON de Marseille - Marseille SOPA'illa, Ransaklaista. Samaan aikaan puolitutulta saippuavalmistajalta kyselin, josko hän kehittäsisi saippuan.

Lokakuussa sitten onnenkantamoisena vieressäni ollut kanssamyyjä myi valmistamiaan saippuoita, muiden tuotteidensa ohella. Ostin yhden - testasin, toimi. Saippua lisäksi oli valmistettu käsin ja myös Sastamalassa. Saippua on myös ekologinen ja vegaaninen, siinä on Laventtelin tuoksu. Lanvetteli on mainio kaveri saunahatulle, se on myös lampaanvillan tapaan luonnostaan antibakteerinen.


Luovimoni


Valmistan kotini yhteydessä kaikki tuotteeni, työmatka on siis tyyliin ”keittiöstä luovimoon” tai ”olkkarista villavarastoon”, siis käsin kaikki, saunahattuni märkähuovuttamalla eli käsin alusta loppuun.

Villoista ei mene yhtään hukkaan, käytän kaiken tavalla tai toisella. Samoin pellavalangan ja ”diipadaapa”-langat käytän myös jämistä keksin jotain. Tämä ei ole tämän il­mas­ton­muu­tos­hös­sö­tyk­sen tuomaa vaan jo 1990-luvun puolivälissä neuloin päättelylangoista itselleni villatakin. 

Jaan asiakkailleni sen kaiken tiedon tuotteistani mikä mahdollista, siksi mahdollisimman paljon kuvia ja nykyisin myös videon liitän tuote esittelyyn. Tilaukset lähetän mahdollisuuksien mukaan kierrätyslaatikoissa ja täytteenä käytetty täytemateriaali on ilmaisjakeluina tullutta paperia, jota käytän myös saunahattujen apu muotittamisessa. Muovi, jota pakkauksissa on myös kierrätystä itselleni tulleista lähetyksistä.

Tärkeintä kuitenkin on että, kotimaisesta lampaanvillasta käsin huovutettu saumaton saunahattu jolle pesuna käy tuuletus, kestää oikein käytettynä käyttäjänsä elin iän ja luonnossa maatuu muutamassa vuodessa – sitä voi vaikka käyttää esim. kuorikekatteen tapaan.


Kotimaisuus


Kotimaisuus merkitsee paljon enemmän kuin tietty merkki, se on itsestäänselvyys. Itseasiassa tuotteeni ovat kotimaisuudesta kertovaa merkkiäkin kotimaisemmat, joten päätin luopua merkistä, jonka arvot eivät enää käy yksiin omieni kanssa.

Käyntikortit, ym. painomateriaalin hankin Sastamalasta. Yleensäkin kaiken valintojen pohjana on kotimaisuus Kotimaiset valinnat näkyvät arjessani muutenkin käsitöissäni. Kaupassa käydessä se on ensisijalla kotimaisuus. Jos tomaatti on kasvanut Espanjassa se jää kauppaan.

Tässä vähän isommassa pähkinänkuoressa ajatuksestani ja toiminnastani, siitä mitä ne käytännössä tarkoitta, joten eivät jää sanoiksi, joita en oikeastaan edes tykkää käyttää.


Korulauseet - Sanahelinä


Monesti törmännyt siihen, että maininnassa oikeasti koneellisesti tehty saunahattu, vaikkakin käsin viimeistelty myydään ”käsin huovutettuna” jota se ei ole.

Suomalainen villa on sama kuin Kotimainen lampaanvilla, tosin jotkut ehkä tietoisestikin käyttävät ”Suomalainen villa” sanaa, koska lukija/kuulia saattaa sen ymmärtää Suomenlampaanvillaksi, jota se ei välttämättä ole. Jos olisi se kyllä kerrottaisiin, että on Suomen alkuperäisrodusta.

Tosin näkee myös maininnan ”Suomenlampaanvilla”, mutta ei kerrota alkuperää, esim. Kehräämö tai lammastilaa. Jos omista suomenlampaiden villoista saunahattuja valmistaa, tulee huomioida, että yksi lammas keskiarvona tuottaa yhden kilon verran villaa, eli karkeasti 10 saunahattua/kerintä. Viidestä lampaasta kahdella kerinnällä villaa arviolta 100 saunahattu, eli 2–3 kuukauden myytyjen saunahattujen määrä, jotta voisi edes hivenen olettaa, että se ns. elättää. Puhtaasti suomenlampaanvillasta huovutettavia on vain harvassa.

Tuossa nyt muutamia esimerkkejä, jotka eivät omaan arvomaailmaani ei sovi.