Saunahattu poro porot

Saunahatun valinta


Jotta saunahattua voi kutsua saunahatuksi niin sen materiaalin tulisi täyttää kaikki seuraavat ominaisuudet


- Hengittävä luonnonmateriaali
- Luonnostaan antibakteerinen
- Lämpöeristävä
- hajua,
- kosteutta ja
- likaa hylkiviä

Nämä kaikki ominaisuudet löytyvät lampaanvillasta. Näiden ominaisuuksien ansiosta hoidoksi riittää tuuletus.

- lisäksi se on paloturvallisin materiaali, villan syttymispiste on noin kaksi kertaa korkeampi kuin puun tai pellavan.
- se myös maatuu muutamissa vuosissa ja sitä voi käyttää, vaikka kuorikkeen tavoin.

Itselle myös tärkeää, että materiaalin saa kotimaasta ja on eläinten hyvinvoinnin takeen sivutuote. Toisin kuin suositun merinovillan.


Merino lammas on jalostettu 1400-1700 luvulla espanjassa pelkää alusvillaa tuottamaan. Eli ”tuotantolaitos” – lampaasta pyritty saamaan mahdollisemman iso ja laajanahkainen jotta villaa tuottaisi enemmän – usein nahka voi olla siten poimuilla. Poimut eivät ole mikään puhtauden tyyssijoja.

Lisäksi villan likaamista on rajoitettu joko leikkaamalla lammasta tai aiheuttamalla kuminauhoilla kuolio esim. häntään, ettei villa likaannu ulostamisen yhteydessä.
Tähän on puututtu - puhutaan mulesing-vapaasta, mutta osa villoja tuottavista yrityksistä ei pysty 100 % sanomaan, että kuin hyvin tätä toteutetaan toisella puolella maapalloa eli Uudessa-Seelannissa, josta suurin osa merinovillasta tulee.

Merinovillan - lähes vastaavat - ominaisuudet löytyvät Alpakan villasta, joita suomessakin kasvatetaan, eli kotimaistakin saatavilla – ainoa on se, että antibakteerisuudesta alpakanvillan osalta on ristiriitaista tietoa. Tätä selvittelen edelleen.