Saunahattu muodot ja mallit

Saunahattu muoto ja sen merkitys valinnassa


Kaikki mallini olen suunnittelu siten että ne tulevat korvien päälle.


Saunahattu Saimaannorppa Pupu

Pyöreän muotoiset


Pyöreän malliset, lierittömät saunahatut ovat tarkimpia oikean koon suhteen, jotta istuisivat käyttäjälleen. Koon säätökikkailu on rajallinen.

Hyvät puolet pelkässä pyöreässä on se, että sillä mahtuu mennä lauteille. Mutta jos perusmuoto pyöreä ja esim. eläin hahmo kyseessä, kuten kuvan Pupu – tulee sinun huomioida paljonko jää tilaa päästäsi kattoon, ettei Pupun korvat osu kattoon, toki nehän voi taittaa, mutta ovatko ne sitten silmilläsi.

Moni suomalainen vierastaa pelkkää pyöreätä muotoa, ihan vinkkinä, jos lahjaksi ostamassa etkä ole aivan varma saajan mieltymyksestä.


Saunahattu neliön muotoinen

Neliön muotoiset


Neliön muotoinen saunahattu on monen mielestä omaan päähän sopiva ulkonäöllisesti.

Kokoa miettiessä tässä tulee huomioida, että ylhäällä oleva vapaa tila antaa saunahattuun väljyyden tuntua, eli samankokoinen pyöreämalli voi tuntua pienemmältä.

Koon säätäminen on pyöreän mallin tavoin aika rajallista. Toki, riippuu siitä, miten korkea käänne on.


Saunahattu kartionmuotoiset

Kartion muotoiset


Kartio on muodoista monipuolisin, sillä reunoja kääntämällä L-kokoisesta Sauna-mallista saa myös S-koon. Tämä on hyvä huomioida, jos saunahattu on tulossa lahjaksi, eikä aivan tarkkaa kokoa ole tiedossa. Myös lapsille oiva saunahattu malli, kasvaa käyttäjänsä mukaan.

Kartion mallisissa on myös hyvä muistaa tuo etäisyys kattoon, ettei hiippa hio kattoa.

Tämä on myös suosituin muoto myymissäni saunahatuissa.


Saunahattu Poro Bambi

Sarvet ja muut koukerot


Sarvet sivulle niin vapaa tila antaa saunahattuun väljyyden tuntua – ja myös se, että jos saunot porukassa niin tämä kannattaa huomioida, tosin pehmeitä tökkäisyjähän ne ovat.

Sarvellisissa saunahatuissa on myös hyvä huomioida etäisyys kattoon.

Malleissani sarvet ovat usein miten onttoja, eli täten keveitä kantaa saunahattua päässä. Toki kovin kosteat ja kuumat löylyt saattavat saada sarvet nuupahtamaan.

En suosittele menemään sarvellisella saunahattulla metsälenkille etenkään metsästysaikana.


saunahattu lierillä isokummun kehräämö

Lieri tai Lippa


Lierilliset ja lipalliset saunahatut ovat ehkä kaikkein tarkimpia oikeasta koosta, etenkin isolieriset kun niissä ei reunoja voi käännellä koon muokkaamiseksi. Kuvassa oleva Saunaperinne muoto taas antaa vaihtoehtoja.

Lierilliset kuitenkin ovat mainiot esimerkiksi paljussa, niska jää usein sään armoille perinteisellä saunahatulla, niin lierillä voit suojata niskasi. Lierillisen saunahatun lieri suojaa niskaa paremmin.

Malli toimii myös kesähattuna.