Luovimo - nimeni työhuoneelleni


Joku mo-päätteinen sen tuli olla juurikin kuten nuo kaksi viimeistä esimerkkiä… Luov…mo.. Luovimo, kyllä se on luovimo.


Sanan ”Luovimo” keksin kun mietin julkaisuiden yhteyteen ilmaisua työtilastani. Toki tuon sanan on saattanut joku muukin keksiä mutta tuo on kyllä oman pähkäilyn tulos. Koska varsinaista työtilaa ei ollut – kuten esim. verstas, paja, sorvaamo, ompelimo, neulomo jne. ”Luovuuden irti päästäminen” lukee Facebookin ammattinimenä niin siitä se sitten lähti mielessäni rakentumaan.

Luovimossa tällä hetkellä lisäkseni touhuaa 2016 syntynyt koiruuteni Länderi Alba. Hän pitää huolen tauoista ja on hoitaa laadunvalvojan roolia, ja kesästä 2019 mukaan tuli huovutettu hahmo SaunaSaurus.

Käytännössä siis itse vastaan kaikesta tekemisestä – eli jos joku on tekemättä – vilkaisu peiliin. Tässä on se hyvä puoli, että tiedän mitä some-kanavillani on julkaistu ja tekstit omiani ja hyvinkin pitkälti juuri tehdessä syntyneitä. Suurin osa siis lähes kaikki kuvat ovat ottamiani – verkkokauppa ja kotisivut ovat käsialaani toki valmiita alustoja hyödyntäen.

Märkähuovutukset syntyvä pesuhuoneessa, neulomukset olkkarin sohvalla/nojatuolissa, käsin kastamyllyllä karstaus olkkarissa karstamyllyn ollessa olkkarin pöydällä, kehräys sähkörukilla keittiön pöydällä, jossa se mokoman sähkörukki joskus majoittuu useammankin kuukauden… odottamassa. Keittiön pöytä toimii myös betonikippojen maalauspaikkana, samoin kylmäsavitöiden alustana, ja sitten käsintehdyn papeinkin tekopaikkana, taikka purkkivärjäyksen apupöytänä.

Yksi huoneista on toimisto/tarvikevarasto ja yhdessä tämä ”pieni Saunahattukauppa”. Pihasauna toimii myös kuvauspaikkana. Eteisen kaapeissa on suurin osa pak­kaus­ma­te­ri­aa­leis­ta, osa taas makkarissa sängyn alla. Ainoat paikat oikeastaan ovat tuulikaappi, sisäsauna ja wc, jotka ovat ”käsityö vapaita paikkoja”.

Purkkivärjäys villalla

Tuossa sivun videolla on ensimmäinen villa erä Isokummun Kehräämön suomenlampaanvillaa ja Kainuunharmaksen villaa. Karstatusta villasta olen aiemminkin huovuttanut. Itse raakavillasta karstaaminen ja värjääminen ovat vain kokeiluja.

Keväällä 2022 tuli kokeiltua myös purkkivärjäystä. Siitä on ohjeita langalle, mutta minäpä halusin värjätä villaa. Someen kun laitoin niin tuli kommenttia ”ne pitää olla lanoliinipestyjä” eli ei tartu, jos on lanoliinia. No tarttui, ja lanoliini on juurikin oleellinen osa itä miksi lampaanvilla on niin oiva materiaali kuin on.

No tämä on yksi toimintatapani, en tee ohjeiden mukaan testailen ja kokeilen. Joskus onnistuu joskus ei, mutta useimmiten onnistun oikein hyvin.

Kastamylly sähkörukki

Luovimossa olen opetellut kesällä 2022 isommassa muodossa raakavillan käsittelyä. Pesusta kuivatukseen. Karstamyllyn käyttö olikin jo tuttua. Sähkörukki muutti luovimoon talvella 2022 ja sillä opetellut tuottamaan lankaa.

Nyt voinkin sanoa, että osaan tai no ainakin saan aikaiseksi lampaanvillasta lankaa, omanlaistani lankaa tosin, mutta lankaa.

Näissä luovimo-oloissa villan käsittely itse pesuin, kuivatuksiin ja käsin kammettavilla karstamyllyillä on sen verran aikaa vievää, vaikka mukavaa puuhaa, mutta itse pää asiani saunahattujen huovutus jäisi vähemmälle. Joten keskityn enempi valmiiksi karstattuun kotimaisten alkuperäisrotujen villoihin.