Kannattaa lukaista myös sivu loppuun siellä muutama sananen yleisesti eri tekniikoista ja käsityö-sanasta.
Satu-saunahatut
Nämä huovutan käsin ns. märkähuovutuksella, kotimaisista villoista. Satu-saunahatut ovat kotimaista lampaanvillaa. Vuoden 2022 elokuusta siirtymä kotimaisiin alkuperäisrotujen villoihin
Sauli-saunahatut (poistumassa)
Sauli-saunahatuissa on alkuunsa ollut klaukkalalaisen Ali-Ollin Alpakkatilan alpakanvillaa, mutta heillä ilmeisesti tuotetaan villat enneminkin langaksi, joten etsintä vaiheessa siis tuli tuo Saul-villa. Pieni erä Porilaisen Humiseva Harju alpakkatilan villaa on myös Sauleissa. Näillä näkymin sitten Saulit huovutan.
Saul-saunahatut (poistuneet)
Saul-saunahatut - näistäkin maininta, vaikka harmituksen häpeänpilkku tämä alpakanvillanaan ostamani villa ostautuikin osittain laama-alpakka risteyksen villaksi. Laaman villa on karkeampaa ja sen huomasin huovuttaessa. Kysellessä selvisi.
Saga-saunahatut (poistuneet)
Nämä sitten käsin neuloin ns. by itu- tuplaneuleella. Jokaisen silmukka kerrallaan. Veera-pellavalanka.
Loru- ja Runo ns. pärekori-saunahatut (poistuneet)
Nämä olivat sellainen testi, eli Loru kotimaisesta lampaanvillasta ja Runo puolestaan kotimaisesta alpakanvillasta ensin käsin neuloin konttineuleella, jälleen kerran silmukka kerrallaan. Sitten pyykkikoneessa he huopuivat. Pesu- ja huuhteluaineena kotimainen Allegro pesusarja.
Lyriikka- ja Riimi ns. pärekori-saunahatut (poistumassa)
Lyriikka siis kotimaisesta lampaanvillalangasta ja Riimi puolestaan kotimaisesta alpakanvillalangasta. Käsin neulonut konttineuleena ja sitten käsin huovuttanut.
Haiku- ns. pärekori-saunahatut (poistuneet)
Näiden kotimaisen lampaanvillalangan olen käsin ensin kehrännyt värttinällä (tai siis harjoitellen kehrännyt). Tämän jälkeen käsin neulonut konttineuleena ja lopuksi käsin huovuttanut.
Loitsu-saunahatut (poistuneet)
Nämä olen ensin käsin kutonut pöytäkangaspuilla, loimena 100 % kotimainen lampaanvilla ja kuteena huovutustöiden viimeistelystä syntynee suikaleet. Käsin ommellut muotoonsa.
Käytännössä
Ihan alkujaan se lähti koon etsimisestä, kun malleja kokeilin, eli minkä kokoinen muotti antaa minkäkokoisen valmiin tuotteen. Tässä videokooste ihka ensimmäisestä Satu-saunahattu huovutuksesta. Tämän jälkeen tekniikkaa kehittänyt ja tietty kehittynytkin olen. Tämän jälkeen, kun muotti on tehty, niin ennen huovuttamista punnitsen tarpeellisen määrän villaa, laitan veden kiehumaan ja valmistelen huovuttamispaikan (pöytä vanha kph-hyllykkö, pöytätaso, keittiön peitelevyistä pelastettu taso, oli menossa kaatopaikalle).
Kun muotti on saanut riittävästi villaa ympärilleen, otan muotin pois ja jatkan muokkaamista. Sitten tulee huuhteluvaihe, jossa vuoroin kylmää ja kuumaa vettä ja huom. huovuttaminen jatkuu käsin tässäkin kohti. Kun saunahattu on huopunut, kierrän kuivaksi ja asetan toiseen muottiin kuivumaan. Kuivuminen vie yleensä aikaa noin vuorokauden, jotkut mallit vaativat peräti kaksi päivää. Kun saunahattu on kuiva, viimeistelen sen. Lisään tuotemerkin käsin pienin pistoin pellavalangalla pintaantai suomenlampaan villaisiin sen olen jo huovuttanut valmiiksi. Sitten kuvaan ja videoin. Vielä hintalappu ja kuvien ja videon käsittelyt, että voi laittaa verkkokauppaan. Ja sitten jokainen saunahattu vie saman ajan oli niitä sitten yksi tai kymmenen. Huovutan siis märkähuovutus tekniikalla käsin ja se on kyllä fyysistä hommaa.
Muutama sana huovuttamisesta.
Usein puheessa ja myynti-ilmoituksissa puhutaan "huovutetuista" tuotteista. Huovuttamista on monenlaista.
- Märkähuovutus, jota monet kutsuvat siksi oikeaksi tavaksi huovuttaa, no mutta se tapahtuu siis käsin ja näin olen Satu-saunahatut huovuttanut.
- Huovutus pyykkikoneessa, eli ensin neulotaan ja sitten kone hoitaa varsinaisen huovuttamisen. Jos neule on koneelle neulottu ja sitten huovutettu, niin itse en juurikaan käsityöstä kehtaisi puhua. Itselläni kyllä tuotekuvauksissa on maininta työ tavoista eli ns. pärekori-saunahattuni huovutus tavasta riippumatta olen käsin neulonut. Tätä konehuovutusta kokeilin siis Lorun ja Runon kohdalla.
- Neulahuovutus - käsin, tätä käytän lisukkeiden eli huopahahmojen tekemisessä tai hahmojeni silmien valmistuksessa, toki ne sitten märkä huovutan kyseisiin malleihin sitten tarpeen mukaan.
- Neulahuovutus - koneellinen. Ei itsellä käytössä, mutta luultavasti suurin osa näistä saunahatuista, jotka paloista saumurilla koottu yhteen, ja ovat markkinoilla toteutetaan neulahuovutetusta levystä. Tässä villa ei välttämättä ole sitä pehmeintä, ja sen kyllä monissa valmiissa huomaa. Karkeus saattaa johtua siitä, että siellä on mukana myös ns. kakkosluokan villaa, eli esim. jalka villat. Tämä tosin vain päättelyä.
- Neulahuovutus – kotikoneella. On myös ompelukoneita, joihin voi vaihtaa huovutusneulan. Videoita tällaisesta nähnyt, mutta näytti varsin hitaalta ja no sähkökin vievältä. Tällä tavoin huovutetun saunahatun kestävyydestä en osaa sanoa, mutta pienoinen ennakko epäilys on, että itse en ostaisi, tai siis en ostaisi, ei epäillystäkään siinä.
Käsityönä ja käsin huovutettu eivät ole synonyymeja. Monesti näkee kovin mainostettavan ”kotimaiset käsityönä valmistetut saunahatut” – Itselläni jokainen sana totta, myös se on totta, jos valistettu koneellisesti, käsin avustettu ja viimeistelty. Villan alkuperä ei tällaisesta selviä.
by itu Satu-saunahatut ovat aina käsin huovutettuja kotimaisesta lampaanvillasta. Jotkut pintakoristelut saattavat olla muuta, materiaalit alkuajoilta, jolloin värit ja huovuttaminen oli uutta, mutta ihanaa.