Saunahattu - historiikki

Sau­na­ha­tun historian jäljillä


Mikäli sinulla on li­sä­tie­toa, kor­jauk­sia tai täy­den­nyk­siä laita ihmeessä sähköpostia ala­pal­kis­ta löytyvään säh­kö­pos­tiosoitteeseen.


Yleisesti oletetaan, että saunahatun käyttö olisi Venäjältä lähtöisin, mutta alkujaan tapa olisi kuitenkin Saksasta lähtöisin. Alkujaan löytynyt tieto oli, että 1500-luvulla, mutta asiaa lisää tutkineena mennään jopa 1200-luvulle, jolloin saunahatun historia alkaisi nimenomaan Saksassa, jossa olisi punottu olkihattuja saunahatuiksi. Mutta Venäjä on tuonut tämän tavan ainakin tänne suomalaisten tietoisuuteen.

Martti Vuorijuuren kirjassa ”Sauna kautta aikojen” on piirros, saunomisesta jossa ovella on saunottaja partaveitsi kädessään vartioimassa kylpijöiden vaatteita. Kylpijöillään on päässään suojat, liinat tai hatut ja käsissään vihtaa muistuttava esine. Kuvan on ikuistanut Dresdener Sachsenspiegel 1200-luvulla.

 ”Saunomisen autuutta Wolfenbütteler Sachsenspiegel-käsikirjoituksessa 1400-luvulla. Kuvassa on puupalju, jossa pari naista ja heidän välilleen on viritetty tarjottimen tapainen taso, jossa juomaa ja syötävää. Kuvassa myös henkilöitä veden haussa, hänelle on piirretty alushousut jalkaan. Taustalla saattaisi olla kuppausta, tosin kohdehenkilöt istuvat. Oletetulla lauteella kolme henkilöä alushousut jalassa vihtovat. Asennot ovat kuvassa hieman oudot, olisiko taiteilijan oma näkemys? Mutta kaikilla on ilmeisesti oljista punotut päähineet päässään.

Kyseisessä kirjassa on mm. kuvia puupiirroksista 1533 ja 1547 vuosilta, ja piirroksia 1515 vuodelta, jossa on päähineitä saunassa ja kylvyssä.


Saunahatun historiikki

kuva © Tuula-Heino Kyllönen


Saunahattu rantautuu Suomeen


Tästäpä on sitten vaikeampi löytää tietoa – ainakin 2007 perustuttu suomalainen yritys on myynyt saunahattu-nimellä tuotteita. Myös eri huopatehtailla on saunahattuja kaupan, mutta mistä alkaen siihen ”netin ihmeellinen maailma” ei antanut vastausta. Myös Mtv3 sivuilla on maininta saunahatusta, mutta artikkelissa ei tarkemmin kerrota materiaalista ja onko oikeasti ollut vain uutuuden huumassa toteutettu tuote vain ajatuksella tehty oikeanlainen saunahattu.

Tammikuussa 2009 saunahattu on ollut ns. hitti lahjatuotteena. Tosin silloin jo on menty vain hitteys edellä ajattelematta taaskaan sitä toimivuutta.

Varmaa ainakin on että 2013 by itu aloitti alkuun pieni muotoisesti valmistamaan saunahattuja, käsin huovuttamalla kotimaisesta lampaan villasta.

On myös tarkistamatonta tietoa, että 2000-luvun alussa olisi saunahattuja Suomessa käsin huovutettu – toki tästä ei ole varmuutta, ja onko silloin kuitenkin kyseessä ollut huopahattu, ja saunahattujen yleistettyä niitäkin huovutuksia on kutsuttu saunahatuiksi?