Kotimainen - saunahattu käsin huovutettu luonnonväri

Saunahattujen "Polkuautot"


Näistä materiaaleista valmistettuja ei saisi kutsua alkuunkaan sauna-, palju-, kylpyhatuiksi, myssyiksi tai muuksikaan, joka rinnastetaan saunahattuun. 


Huopa – Huopakangas – Askarteluhuopa (kuvassa)
Tämä onkin sitten vähän niin kuin ansa. Huopa mielletään huovutus > huopa, eli luonnonmateriaali. Näin se periaatteessa onkin mutta, jos sinulla on askarteluhuopaa tai huopakangasta, voi sinulle tulla mieleen, että ompelenpa saunahatun huovasta. Stop. Huopa sanalla tarkoitetaan myös monesti askarteluhuopaa ja huopakangasta on 100 % polyesteriä eli kansankielessä muovia, ja muovihan ei hengitä. Ja kun saunahatun tärkein ominaisuus on kuitenkin se hengittävyys, niin voi tulla ikäviä yllätyksiä tämän materiaalin kanssa. Jos tuotemateriaalina lukee pelkästään ”Huopa”, niin jätä ostamatta/käyttämättä.


Kierrätyshuopa 
Kierrätyksen aikakausi on myös tuonut tullessaan synteettisiä tuotteita, joiden kerrotaan hengittävän. Materiaalina nämä eivät ole 100 % villaa, vaan voivat sisältää esim. puuvillaa, polyesteri erilaisissa suhteissa. Lisäksi tuote on levymäinen, jonka muotoilu ”saunahatuksi” vaatii ompelun eli saumat. Näiden lämmöneristävyydestä tai likaahylkivistä ominaisuuksista ei ole tietoa, pelkkä hengittävyys ei vielä riitä. Tosin miksi valita materiaali, kun pienellä energialla uusiutuvaa lampaan- ja alpakanvillaa saa.


Fleece (eli markkinanimi, lampurit käyttävät tätä nimitystä keritystä villasta, ja se on eri asia)
Ei hengitä. Materiaali 100 % polyesteria eli muovia. Nukkainen ei ympäristöystävällinen.


Keinohuopa 
Ei hengitä? Tälle nimelle ei löydy materiaali koostetta. Mutta sana ”keino” kertoo jo paljon keino ei ole aito ja usein keino on muovia, eli vastaavanlaisesti kuin huopakangas.


Geotekstiili
Maanrakennuksessa käytetty termi ja materiaali. Tätä nähnyt joissain ”saunahattu” tuotteissa nähnyt käytettävän. Luultavasi ajatuksena on ollut luoda kuvaa ekologisesta tuotteesta.


Kierrätys on hieno asia mutta ei saunahattu materiaalina. Ja se, että miksi näin. Nämä sisältävät ”lumppuja” joissa siis muoviperäistä materiaalia myös joukossa – niiden tuotteiden hengittävyys on kyseenalaista. Tämän takia, kun saunahattu on hengittämättömästä materiaalista, niin se toimiikin juuri päinvastoin kuin saunahatun tulisi. Tällainen saattaa edes auttaa esim. sydänkohtauksen saamista.

Loppuvuodesta 2022 markkinoille tulleet uudet villalangat – niin ei niistäkään kannata ryhtyä saunahattua tekemään – jo materiaalien sekä myös sen että ko. materiaali on käynyt niin monta prosessia läpi, että lampaanvillan hyvistä ominaisuuksista, niin mitä niistä mahtaa olla jäljellä – ei juuri mitään.


Kotimainen - saunahattu käsin huovutettu luonnonväri

Tämän sivun pääkuva näyttää saunahatulta, mutta tein sen tämän tekstin sivussa olevista Askarteluhuopapalasista.

Ne ovat 100 % polyesteriä eli muovia. Ulkoisesti tuon näköisiä ”saunahattuja” olen nähnyt myynnissä. On huomioitavaa, että huopa ei ole suoraan synonyymi lampaanvillalle.

Parhaiten tähän sopii sana ”kattohuopa” – niinpä, tuskin kenellekään kattohuovasta tulee mieleen tehdä saunahattua, mutta loppujen lopuksi kyseessä on yhtä lailla keinohuopa.